Subbaservah http://subbaservah.org Kunnon rautaa Jenkkilästä Tue, 01 Feb 2022 17:11:41 +0000 en-US hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.8.3 Top Gearin synkkä tulevaisuus? http://subbaservah.org/top-gearin-synkka-tulevaisuus/ Mon, 13 Apr 2015 11:42:48 +0000 http://subbaservah.org/?p=12 Monien mielestä Jeremy Clarksonin paikka megasuositussa Top Gear -ohjelmassa oli koskematon. Täten hänen erottaminensa tuntuu yhä miltei surrealistiselta unelta. Vakavasti puhuen Clarksonin erottaminen saattaa johtaa koko ohjelmaformaatin kuolemaan.Myönnettäköön se, että Clarkson pääsi kuin koira veräjästä monta kertaa ja näin ollen hän ehkä erehtyi kuvittelemaan olevansa korvaamaton. Toisaalta brittiläinen The Telegraph väittää, että hän oli itse asiassa oikeassa: Top Gear on BBC 2-kanavan ylivoimaisesti suosituin ohjelma ja esimerkiksi sen tilalla esitetty dokumentti Red Arrows keräsi vaivaiset 1,3 miljoona silmäparia, mikä on noin neljä miljoonaa vähemmän kuin Top Gear. BBC ei ole suostunut kommentoimaan asiakaspalautteen sisältöä tai palautteiden määrää.

Löytyykö Clarksonille korvaajaa?

Moraalisesta näkökulmasta katsottuna Clarkson sai lopulta sitä, mitä tilasikin. Mutta samalla pitää muistaa, että ohjelman suosio ei perustunut autojen syväanalyysiin, vaan juontajan persoonaan ja tapaan kommunikoida asioita yleisölle erittäin tehokkaalla tavalla. Täten Top Gearin tulevaisuus riippuu vain ja ainoastaan uudesta juontajasta. Hyväksi onneksi brittiläisestä mediasta löytyy runsaasti rääväsuita ja ristiriitaisia mediapersoonia. The Independent listasi potentiaaliset juontajat ja tarkemmin katsottuna vaihtoehdot eivät ole lainkaan huonoja:Entinen CNN-juontaja Piers Morgan tunnetaan suuresta suustaan ja huonosta huumoristaan, joka ärsytti amerikkalaiset katsojat suunniltaan. Mutta edes Morgan ei pärjäisi Stephen Fryn viisaudelle ja tyypilliselle brittiläiselle sarkasmille, joka teki Clarksonista lähes puolijumalan. Naisten leirissä lippua pitää pystyssä kaikkien inhoama Katie Hopkins. Entäpä poliitikko Nigel Farage? Hänellä riittäisi varmasti sanoja, mutta poliittisen vakaumuksensa seurauksena mies ei välttämättä edes kelpaisi arvostelemaan ulkomaalaisautoja.Surullista mutta totta, Clarksonin persoonassa yhdistyy kaikkien yllämainittujen kandidaattien värikkäimmät piirteet. Tästä syystä hänen seuraajansa täytyisi olla radikaalisti erilainen, mikäli Top Gearista kiinnostuneet katsojat jaksaisivat katsella ohjelmaa myös tulevaisuudessa.

]]>
Kimi Räikkösen ylösnousemus http://subbaservah.org/kimi-raikkosen-ylosnousemus/ Sun, 12 Apr 2015 06:21:14 +0000 http://subbaservah.org/?p=14 Ollaan heti alkuun rehellisiä: Kimin paluu formulakarkeloihin Ferrarin nutussa on ollut vähintäänkin pettymys. Syyttävää sormea voidaan osoittaa suuntaan ja toiseen, mutta se ei muuta todellisuutta. Kimin on aika ottaa itseänsä niskasta kiinni, mikäli hän tosissaan haluaa vielä maksimoida ainutlaatuisen potentiaalinsa ja lahjakkuutensa.Kimin outo, mutta tehokas mediakäyttäytyminen vahvistaa häntä ympäröivää auraa. Suomen Jäämies onnistuu aina säväyttämään lauseilla joiden sanamäärät voidaan useimmiten laskea yhden käden sormilla. Esimerkiksi Räikkösen kuuluisa esiintyminen Top Gearissa oli tyypillistä Kimiä: vähän sanoja, mutta paljon asiaa. Mikäs siinä, jos yleisö tykkää. Sekä Kimin että suomalaisten kannalta olisi kuitenkin paljon mukavampaa, jos myös hänen ajokuntonsa aiheuttaisi samanlaisia tunteita ja elämyksiä.Vuoden 2014 F1-kausi meni Kimin osalta täysi puihin, sillä Jäämies ei yltänyt kertaakaan palkintokorokkeelle. Ainoa maininnan arvoinen saavutus oli Monacon GP-kisan nopein kierros. Toisaalta, eihän kukaan todellisuudessa odottanut Kimin kaudelta suurenmoista menestystä. Mutta jos kuskin alla mylvii legendaarinen Ferrarin kone, ihmiset odottavat kuskin kuin kuskin kunnioittavan Ferrarin perinteitä. Kuljettaja voi aina paeta teknisten vikojen taakse, mutta oikeat mestarit ottavat vastuun myös omille niskoilleen. Jos Kimi kerran pysyi kärjen vauhdissa Lotuksen leivänpaahtimella muutama vuosi sitten, pitäisi hänen pystyä Ferrarilla ehdottomasti parempaan.

Onko Mercedeksen ylivoima kukistettavissa?

Vuoden 2015 F1-kausi starttasi käyntiin tutusti Australiassa. Kimin kisa oli totaalinen floppi, sillä Jäämies joutui keskeyttämään. Malesian osakilpailu sujui jo hieman paremmin Kimin sijoituttua neljänneksi tallikaveri Sebastian Vettelin noustessa korkeimmalle korokkeelle. Toisaalta esimerkiksi Betsafe antoi Kimin mestaruudelle ennen kauden alkua huiman kertoimen 70.0 – nyttemmin Räikkösen odotukset mestaruuden saavuttamiseen ovat parantuneet huomattavasti (kerroin 12.0). Mestaruuden ennakoidaan edelleen menevän Mercedesin kuskeille, mutta suomeksikin keskusteleva Ferrari-kaksikko Vettel & Räikkönen puuskuttaa ainakin Betsafen papereissa hallitsevan maailmanmestarin Hamiltonin ja kakkoskuski Rosbergin niskoihin.Räikköstä tuskin kuitenkaan kiinnostaa ulkopuolisten mielipiteet. Toisaalta hyvä näin, sillä Kimi ei ota turhia suorituspaineita Suomen tai muiden maiden medialta. Toisaalta ehkä pieni hermostuneisuus voisi olla hyväksikin –”ihan sama” -asenteella ei nimeä kirjoiteta mestareiden ja legendojen rinnalle.Kimi, pystyt kyllä parempaan!

]]>
Ferrari F430 – Kun pelkkä ajaminen ei enää riitä http://subbaservah.org/ferrari-f430-kun-pelkka-ajaminen-ei-enaa-riita/ Thu, 09 Apr 2015 11:40:01 +0000 http://subbaservah.org/?p=10 Älä anna Kimin Ferrarin hämärtää todellisuutta, sillä uusin Ferrari F430 vie sinut paratiisiin ja tuo myös sieltä takaisin. Uusin punainen paholainen on suunniteltu F1-tekniikan avulla, mutta samalla insinöörien taidonnäytteissä huokuu myös taiteellinen kädenjälki.490:n hevosvoiman V8-moottori ampaisee nollasta sataan alle neljässä sekunnissa, minkä jälkeen kuski voi kaasutella yli 315 kilometrin tuntinopeudella. Formuloista tuotu huippulaadukas vaihteisto löytyy luonnollisesti ratista ja vaihtonopeudeksi mitattiin 150 millisekuntia. Muotoilussa F430 saa vaikutteita F1-tuulitunnelista, missä F430 muotoiltiin samoilla ohjelmistoilla kuin Formula 1 -ratoja kiertävät Ferrarit.Uusi ja vallankumouksellinen E-Diff-järjestelmä on niin ikään tuotu Formuloista huolehtimaan siitä, että auton käyttäytyminen kulmissa ja tiukoissa käännöksissä on kuskin hallinnassa. E-Diff tuo enemmän pitoa kaikkiin renkaisiin. Järjestelmä monitoroi jokaisen renkaan vääntöä erilaisissa ajotilanteissa, näin ollen edesauttaen kuskia pidon ja ohjattavuuden saroilla.Ratista löydät (jos sen joskus pääset näkemään) myös Manetino-napin, jolla voit niin sanotusti valita auton ajotyylin. Kuski voi valita viidestä vaihtoehdosta parhaimman, jonka mukaan auton elektroninen järjestelmä säätää tärkeimmät ominaisuudet. Esimerkiksi ICE-järjestelmä rajoittaa auton tehoja liukkaalla ajokelillä. SPORT-valinta sopii ns. normaaliin ajoon säätämällä jousituksen ja ohjausjärjestelmän joustavammaksi. RACE-valinta on nimensä mukaisesti kilparadalle suunnattu järjestelmä. Kuski voi myös ottaa auton kokonaan omaan hallintaan CST-valinnalla.Pärjääkö Maranellon uusin punainen paholainen sitten uudelle Porsche 911:lle? Ota selvää lukaisemalla artikkelimme Porsche 911 – Legendojen kummisetä.

]]>
Porsche 911 – Legendojen kummisetä http://subbaservah.org/porsche-911-legendojen-kummiseta/ Fri, 03 Apr 2015 11:38:31 +0000 http://subbaservah.org/?p=8 Maailmasta löytyy vain kourallinen tuotteita ja brändejä, jotka pystyvät vuodesta toiseen nostamaan omaa tasoaan. Esimerkiksi Applen ja Googlen kaltaiset IT-jättiläiset pysyvät kuluttajien kestosuosikkeina lähinnä heikohkon kilpailun seurauksena. Automaailmassa kilpailun kiristyessä parhaiden merkkien on kuitenkin pysyttävä suorituksissaan aina riman yläpuolella. Yksi tällaisista harvoista esimerkeistä on Porschen 911-sarja.Porschen 911:n tunnistaa vaikka pimeässä johtuen sen sulavasta muodosta jota ei ole käytännössä suuremmin muokattu yli 40 vuoteen. Uusin kuudennen sukupolven 911 kunnioittaakin perinteitä ja ennen kaikkea erittäin menestyksekästä konseptia.

Täydellisen auton kehitys jatkuu yhä

Vuonna 2012 lanseerattu kuudennen sukupolven 911 pakkaa konepellin alle 3,7 litraisen ja 350 hevosvoimaisen moottorin, jonka avulla kuski päräyttää nollasta sataan alle neljässä sekunnissa. Uusin 911 kasvaa myös muutamalla tuumalla, sillä esimerkiksi viidennen sukupolven 911 pituus oli 168 tuumaa, kun taas uusimman pituus venähti 174,4 tuumaan. Mutta antaapa hyvän kasvaa!Vaikka uuden Porschen moottori onkin edeltäjäänsä pienempi, uuden sukupolven 911 tuo ensimmäistä kertaa henkilöautoon 7-vaihteisen manuaalivaihteiston – tarkoittaen sitä, että ehkä ensimmäistä kertaa voimme todeta, että (moottorin) koolla ei ole väliä. Näin ollen seitsenportainen kaksoiskytkinvaihteisto antaa kuskille oikein miellyttävät kyydit.Uudelleen suunniteltu jousitus sekä taka-akseli parantavat ohjausta entisestään. Ja ohjauksesta puheen ollen, uusi elektronisesti paranneltu ohjaustehostin edesauttaa myös taloudellisessa ajossa. Pidempi, matalampi, nopeampi, kevyempi ja taloudelliseen ajoon suunniteltu uusi Porsche 911 Carrera onkin mielestämme kaikin puolin edeltäjäänsä parempi.Porschen legendaarinen muotoilu saattaa hyvinkin olla esimerkiksi Applen inspiraation lähde, sillä muotoilun tärkeys nykypäivän tuotekehittelyssä ratkaisee voiton useammin kuin haluaisimme myöntää. Mikäli Porsche haluaa myös tulevaisuudessa lyödä tahdit klassisten urheiluautojen saralla, he eivät saa unohtaa muotoilun tärkeyttä – ja tiedostavat tämän takuuvarmasti. Muutoin 911:stä tulee vain urheiluauto muiden joukossa.

]]>
Kunnon rautaa Jenkkilästä http://subbaservah.org/ Wed, 01 Apr 2015 08:57:39 +0000 http://subbaservah.org/?page_id=6 Järjestyksessään 38. American Car Show tuo meille eurooppalaisille näytille oikeita autoja Suomen teillä pörräävien muovisten paahtopaistimien sijaan. Helsingin Messukuskuksessa pääsetkin ajassa taaksepäin kuolaamalla entisöityjen ja yksityiskohtaisesti viimeisteltyjen amerikanrautojen perään.Tapahtuman vierailijamäärän kasvu kielii amerikanautojen suosiosta. Ja miksipä ei, sillä toisin kuin saksalaiset tai japanilaiset ajoteiden silitysraudat, amerikkalaiset autot ovat huolellisella käsityöllä rakennettuja nelirenkaisia raketteja. Mustangista Dodgeen, näiden taideteosten konepellin alta löytyy myös hevosvoimia – ja ennen kaikkea ääntä.Vaikka suurin osa autoista saattaakin olla peräisin isoisän ladosta, omistajat ovat tehneet mielettömän kaunista työtä entisöinnissä, erityisesti maalauksen suhteen. Mattamustasta helmiäisväreihin ja vielä kameleonttipinnalla maalatut autot suorastaan hivelevät silmiäsi.

Tapahtumassa esitellään myös moottoripyöriä

Sama pätee myös moottoripyöriin, jotka paistattelevat tapahtumassa autojen rinnalla: MC Heaven tuo moottoripyörien Messukeskuksen lattialle mitä päänkääntävimmät prätkät monen vuosikymmenen ajalta. Saatat jopa nähdä paikalla Bandidosin jäsenet, joilta voit kysyä, mikä heidän lapsuudessaan menikään vikaan (omalla vastuulla tietenkin).Eikä siinä vielä kaikki, sillä jos Bandidosin körmy säästi sinut mukiloinnilta, voit ihastella myös Fast ja Furious -elokuvien inspiroimia kaunottaria. Ja kyseessä eivät tällä kertaa ole tapahtuman show-tytöt, vaan tuunatut kiesit, joita ihailisivat jopa Xzibitin West Coast Customin pojat.Tapahtuma sopii koko perheelle ja lippuja saa myös alennushintaan, mikäli otat mukulatkin mukaan. Lopuksi kuitenkin varoituksen sananen: tapahtuman jälkeen uuden auton ostaminen jää takuuvarmasti soimaan ajatuksiin.

]]>